Jak správně posuzovat kvalitu zrna při sklizni
Je tu další z videí série „Akademie profesora mlátičky“, která si klade za cíl přinášet osvětu v oblasti sklizňové techniky napříč barvami. Základem poznání je totiž kritické myšlení. Bohužel je velmi snadné pouze přijímat to, co jedna bába povídala, ale hrozí, že to pak povede k naučené bezmocnosti. Znáte to: „Ono to líp nejde…“ Jde! Všechno jde mnohem líp, než většinou tušíte.
Velmi diskutovaným tématem v problematice sklizňové techniky jsou ztráty. Téměř každý ví přesně, jak je posuzovat, téměř každý je na to samozvaným odborníkem. Většina to ale, byť v dobré víře, dělá špatně. Tomu jsme se ale věnovali ve videu minule. Ztráty, ať už přímé, nebo nepřímé, ale vznikají i z pohledu kvality zrna. V praxi je to velmi opomíjené téma. V reálu ale ztráty způsobené poškozením zrna mnohdy přináší zásadní finanční újmy. Dokonce často větší, než to, co vypadne z čištění či separace. Jsou to jednak přímo nadrcená zrna, která z části vyletí ven z mlátičky a na zemi si jich ani nevšimneme, přestože se po nich pole zazelená stejně, jako po celých zrnech, zčásti je najdeme v zásobníku a vyhodí se až na posklizňovce. Dále jsou tu ale také ztráty okem špatně viditelné ve formě poškození obalu zrna a následné snížené klíčivosti. To vše vyžaduje pozornost jak kombajnéra, tak vedoucího pracovníka, který za sklizeň odpovídá. Pojďme tedy společně do boje za kvalitnější sklizně!